Jak vytvořit digitální akvarelové štětce v aplikaci Procreate

V posledním článku jsem vás informovala, že jsem propadla digitálním akvarelovým malbám. Problémem je, že pro tyto malby jsou potřebné digitální akvarelové štětce, které tento styl vytvoří. Není problém takové štětce na internetu zakoupit, avšak kvalitní štětce se mohou vyšplhat na desítky dolarů, což může být pro začátečníka poněkud zbytečná částka. Rozhodla jsem se pro to vám připravit návod, jak si takové štětce vytvořit zdarma.

Tento článek popisuje dva rozdílné postupy. První metoda bude velmi jednoduchá a druhá metoda bude trochu časově náročnější. V prvním postupu vám stačí váš tablet s aplikací Procreate a v druhém postupu vyžijeme i reálné štětce, papír a barvy. Tahy těmito štětci budeme fotit nebo skenovat a převádět do aplikace Procreate.

Jednoduchá metoda

Pokusím se udělat tuto část co nejjednodušší. Tento postup je vhodný i pro úplné začátečníky, pokud tedy máte jen elementární znalosti s aplikací Procreate, tento postup by pro vás neměl být náročný. Začneme tím, že si otevřeme nový soubor. Můžete použít jakoukoli velikost plátna, v tomto případě na tom nezáleží, protože budeme upravovat pouze štětec.

Do vytvořeného souboru doporučuji na pozadí vložit texturu papíru, která se v těchto ilustracích hojně využívá. Důvodem je, že vám pak dá lepší představu o tom, jak bude štětec ve finále vypadat. Takovou texturu si můžete stáhnout na internetu, ale dávejte pozor na autorská práva. Dokonce se textury dají vytvořit základním štětcem v Procreate. Tento štětec najdete ve skupině Artistic a jmenuje se „Plimsoll.“ Nastavte světlou barvu, případně snižte krytí štětce a když s ním přejedete po celém plátně, bude štětec vytvářet texturu papíru. Můžete textury použít i dvě, kdy jednu dáte navrch všech vrstev a snížíte její krytí. Tím bude papírová textura viditelná i na objektech, a nejen na pozadí. Doporučené prolnutí horních vrstev textury je Color Burn nebo Linear Burn.

Postup úpravy štětce

Snažíme se vytvořit štětec s texturou, který by měl snížené krytí a typický tvar, připomínající opravdové tahy štětcem. Tento štětec by ideálně měl být citlivý na tlak, což znamená, že by měl měnit velikost a krytí v závislosti na tom, jak moc tlačíme stylusem na tablet. Textura štětce by měla evokovat papír, plátno nebo jiné materiály.

Vytvořila jsem pro vás prezentaci z obrázků. Sledujte žluté šipky. Popis postupu je popsán pod prezentací:

V Procreate si otevřeme brush studio, kde budeme štětce upravovat. Program je dostupný jen v angličtině, proto nebudu názvy překládat, pokaždé slova zvýrazním jinou barvou, aby se vám jednodušeji hledala v aplikaci, pokud anglicky dobře neumíte.

Nejdříve v levém menu vybereme stroke path a změníme spacing na hodnotu 0, neboli none. Tímto jsme snížili mezery ve štětci a je hustší. V opačném případě by ve štětci mohli vnikat vizuální mezery.

Dále v levém menu vybereme shape. Zde upravíme tvar štětce. Klikneme následně nahoře edit. Import ze source library. Jedná se o knihovnu Procreate, která nabízí několik tvarů štětců. Vybereme oval nebo water bleed, či samozřejmě kterýkoli jiný vás zaujme.

Stejným způsobem změníme i texturu štětce. V levém menu vybereme grain. Opět klikneme na edit a import ze source library Zde si vyberete texturu vašeho štětce, doporučuji nějakou, která připomíná papír, opět se jedná o knihovnu aplikace Procreate.

V levém menu vybereme rendering a zaškrtneme uniform blending.

V záložce wet mix ode mě všechny hodnoty jednoduše opište, nebudu je zde vypisovat, aby článek nebyl až příliš dlouhý. Na pravé straně si můžete kreslit tahy štětcem a zkoušet průběžně, jak změny posouvátek ovlivňují váš štětec a jaký styl vám vyhovuje více. Vaše preference je samozřejmě individuální a posuďte sami, co bude pro váš projekt nejlepší.

V posledním kroku můžete a nemusíte nastavit štětec tak, aby byl velikostí citlivý na tah stylusem. Čím méně budete tlačit, tím bude štětec užší.

Klikneme na done a štětec můžete začít ihned používat. Samozřejmě ho můžete i nadále upravovat, stačí na něj ve výběru štětců kliknout a dostanete se opět do menu.

Zde je obrázek, který jsem tímto štětcem vytvořila.

Složitější metoda

V této variantě vytvoříme tahy štětcem na papíru, který oskenujeme a následně vložíme do počítače nebo tabletu.

Jako první si tedy připravíme akvarely, papír a vodu. Můžete samozřejmě zvolit i jiné médium, kterým tahy na papír budete imitovat, například inkoust. Doporučuji však zvolit černou barvu z toho důvodu, aby se vám štětce jednodušeji převáděli do počítače.

Na ukázku vám vkládám mé štětce, které jsem vytvořila. Někde jsem použila více vody nebo jsem tahy vytvářela suchým štětcem. Zkrátka v představivosti se meze nekladou.

Tahy štětcem

Tahy jsem následně jen ofotila a vložila jsem je do programu Adobe Photoshop. Zvýšila jsem kontrast, ořízla okraje a každý tah jsem ukládala do jednotlivé vrstvy. V úpravách se většinou jednalo o drobné detaily, které se mi nelíbily, můžete tento krok i přeskočit. Ve finále jsem exportovala vrstvy jako jednotlivé soubory. Úpravy > exportovat > exportovat vrstvy do souborů. Soubor musí být exportován ve formátu .png, aby pozadí bylo průhledné.

Pokud nevlastníte Adobe Photoshop, či podobnou aplikaci, můžete sken převést i přímo do Procreate, kde se taktéž dá upravit kontrast fotografie. Mínusem však je, že ukládání jednotlivých tahů, je zde zdlouhavější. Musíte vždy vytvořit soubor, zkopírovat tah štětcem a po jednom tahy vkládat. Jako druhé řešení mě napadá, že můžete fotografii duplikovat a jednotlivé tahy následně ořezávat. V každém případě by vám měly na konci vzniknout mnoho souborů s jedním tahem. Samozřejmě existuje spousta aplikací na úpravu fotografií, které si můžete do svého tabletu stáhnout.

U svých tahů jsem se snažila zachovat texturu papíru a nevytvářela jsem tahy příliš tmavé, abych mohla u tahů zachovat průhlednost, která je pro akvarel typická.

Tahy štětcem po úpravě

Finální část se odehrává již jen v Procreate. Založte si nový soubor a v štětcích si můžete pro přehlednost vytvořit novou složku. V nabídce štětců klikněte na plus v pravém horním rohu. V levé liště vybereme shape a uprostřed klikneme na edit a následně import. Tímto do aplikace importujeme tvary štětců, které jsme vytvořili.

Teď je před námi ta nejsložitější část a tou je úprava štětce do použitelné podoby. U mě tento proces často funguje principem pokusu a omylu. V levé liště měním možnosti, hodnoty posuvníků a v pravé části průběžně zkouším, co bude vypadat asi nejlépe. U každého štětce bude postup trochu jiný, proto vám nemohu poskytnout jeden ucelený návod, ale spíše vám chci dodat odvahu experimentovat. Doporučuji každopádně navštívit záložku wet mix, která často dodává štětcům akvarelový vzhled, taktéž v záložce rendering překliknout na uniform bleeding.

Ukázka vytvořených štětců

Následně jsem vytvořila těchto pět štětců. Jejich úprava byla poněkud zdlouhavá, proto jsem neměla chuť vytvářet všech třicet, ale věřím, že by jen těchto pět na jednoduchou digitální malbu určitě postačilo.

Závěrem

Doufám, že pro vás byl postup touto formou pochopitelný a nevznikl v průběhu žádný problém. Pokud byste chtěli s něčím poradit, ptejte se v komentářích nebo mi napište můj email: bileplatno@gmail.com a pokusím se, co nejrychleji odpovědět. Pokud se rozhodnete postup vyzkoušet, můžete mě označit třeba na instagramu jako @bileplatno. Budu se těšit na vaše zpracování.